With love, Me. ^^


Happy 7th anniversary to TVXQ. Whenever I say TVXQ, it means five. Forever. I may not a dedicated fan who will spend her day and night trending your name on twitter, being admin of fan-base accounts, take part in forum discussion or buying all of your albums, singles and merchandises, because I'm merely a little girl who has nothing. Neither time nor money. The only thing that I can promise is, no matter who you are, JYJ or HoMin, my bias or not, and no matter where I stand, who I'll be, I'll listen to you forever. Can I say, my music is my life..? lol. and believe me, you're my melody. Melody is a part of music, ain't it? And yeah, what else (money is not counted here, love too. yes bcoz we know everyone loves money and people need love) could bring happiness to a singer or musician except knowing the fact that there is someone in this world appreciates his pieces?^^

And yeah, the same goes with NEWS too. Your Never Ending Wonderful Story will never fade, at least from my memories. :)

To myself, readers, TVXQ, NEWS, and anyone who happen to stumble across this blog, No matter where you stand, or how hard it can be, always believe, tomorrow will definitely comes. Brings hope. God always with us. Kanarazu asuwa kuru kara.

With love,
Me ^^
-261210-

Love letter :)



Mula busy dengan Uni. The cycle repeats again-Lab reports, assignments, viva, quizes, tests, lectures, blablabla everything. However, akan cuba update sekerap mungkin. Please, bear with me okay? ^^

Sunday, December 19, 2010

A Song For You | Chapter 4


Eric Cho mencampakkan sampul surat yang mengandungi beberapa keping gambar di atas meja kopi dihadapannya. Dia meraup wajah. Argghh! Budak Jae Young ni tak habis-habis dengan masalah. Sudah la karier nyanyian Ultimate bagaikan telur di hujung tanduk. Hanya menunggu masa untuk jatuh dan hancur musnah.

“Sabarlah abang. Kita tunggu penjelasan dari Jae dulu. Manalah tau mungkin ini semua gambar fitnah ataupun salah faham.” Pujuk Hyunsu. Dia yang baru muncul dari dapur bersama dua buah mug ditangan cuba menenangkan hati pengurus mereka. Melihatkan keadaan Eric sekarang, di matanya cuma terbayang sebuah gunung berapi yang bakal memuntahkan laharnya beberapa minit lagi.

“Sabar apa sabar? Budak tu tak habis-habis cipta masalah. Lepas tu muka ni jugaklah yang tolong cover setiap masalah yang dia buat. Belum kira kena kejar dengan papa dia lagi.” Eric menghempaskan tubuhnya ke atas sofa. Tangannya mencapai sekeping gambar yang terkeluar dari sampul surat kuning tadi.

“Papa dia ke paparazzi?” Hyunsu menghulurkan sebuah mug berisi jus kepada Eric. Dahinya sedikit berkerut.

“Dua-dua. Papa dia dengan paparazzi sama saja. Malah papa dia lagi dasyat.” Luah Eric geram. Hyunsu sekadar tersengih. Dia tahu Jae Young dengan papanya tidak pernah sebulu.

“Gambar macam ni kau kata fitnah?” Eric menghulurkan sekeping gambar ke tangan Hyunsu sambil meneguk airnya.

Hyunsu mengambil tempat di sofa mengadap Eric kemudian membelek gambar tersebut. Gambar Jae Young dengan seorang budak perempuan berbaju sekolah keluar dari Maserati Quattroporte Sport GT S putih milik Jae Young. Hyunsu menjentik-jentik gambar itu. Memang bukan gambar edit atau penyamaran. 

Lelaki di dalam gambar itu sememangnya Jae Young. Walaupun lelaki itu memakai kaca mata hitam, tetapi entah mengapa dia memang merasakan itu adalah Jae Young. Tapi, siapa budak perempuan tu? Hyunsu mencapai kesemua gambar yang ada. Di beleknya satu persatu. Beberapa keping gambar menunjukkan mereka masuk ke pintu utama sebuah hotel mewah. Namun tiada sekeping gambar pun yang berjaya menunjukkan identiti budak perempuan tersebut. Matanya terhenti di suatu gambar. Budak perempuan itu sedang menyerahkan sebuah beg kertas di kaunter lobi. Gelang silver di tangan kirinya menarik perhatian Hyunsu. Wajah seseorang terlintas di kotak fikirannya.

Lamunan Hyunsu terhenti apabila loceng apartmentnya berbunyi. Wajah bersahaja Jae Young terpampang di kamera. Pintu dibuka. Kehadiran Jae Young disambut dengan tepukan sinis daripada Eric. “Bravo, bravo...” Eric bangun menghadap Jae Young. Dia memeluk tubuh, merenung tepat ke wajah Jae Young. Jae Young sedikit pelik melihat aksi dingin Eric. Namun hanya dibiarkan sahaja.

“Kau ni dari mana?” Sinis nada Eric. Hyunsu hanya diam. Matanya menala ke arah Jae Young. Kedua-dua mereka menanti sesuatu keluar dari mulut Jae Young. Tanpa sebarang reaksi, Jae Young berlalu ke dapur. Eric mengeluh keras. Jae Young kembali ke ruang tamu bersama sebuah mug.

“Ada hal apa cari saya?” Jae Young bertanya jujur, tanpa rasa bersalah. Jelas sekali dia tidak tahu langsung tentang gambar itu. Tadi ketika dia sedang bersendirian di sebuah bar di kawasan berhampiran Han River, dia menerima panggilan dari Hyunsu yang memintanya pulang ke apartment mereka dengan segera. Kononnya ada perkara penting yang pengurus mereka, Eric mahu bincangkan.

“Kau tengok dulu gambar-gambar ni, lepas tu kau boleh cakap dengan abang hal apa yang kau dah buat.” Eric menyuakan beberapa keping gambar ke muka Jae Young.

“Buurssssstt...!” terbeliak mata Jae Young melihat gambar itu. Air kosong yang baru diteguknya habis tersembur keluar. Tepat ke muka Eric. Hyunsu menekup mulutnya dengan kedua-dua tapak tangan cuba menahan tawa. Wajah Eric memerah. Dia mengelap wajahnya dengan hujung lengan kemeja. Amarahnya sudah memuncak barangkali.

Jae Young membelek satu persatu gambar itu. Bodoh! Macam mana aku boleh tak perasan yang ada paparazzi ekor aku ni? “Abang, percayalah ini semua salah faham!” Kelam kabut Jae Young cuba memerangkan. Risau dia kalau Eric mengamuk lagi macam dulu, semasa insiden dia dan Nataliya, model keturunan Russia kacukan Korea yang berasal dari Brooklyn bercium di sebuah kelab malam.

 Perempuan itu mula mengekorinya sejak setahun yang lepas sehingga ke hari ini. Tidak cukup dengan mengekorinya, Nataliya juga turut mengganggunya di telefon. Perempuan itu mengenalinya kerana menjadi extra dalam sebuah promotional video Ultimate. Betul dia mabuk teruk malam tu, tapi bukan dia yang cium Nataliya sebaliknya Nataliya yang ambil kesempatan dulu ketika dia mabuk. Kemudian, paparazzi majalah murahan yang suka menyebar gossip tentang dirinya sibuk merakam gambar. Oleh sebab itulah tercetusnya pergaduhan di kelab tersebut. Tak memasal dia yang ditahan ke balai. Nampaknya paparazzi tersebut tidak serik-serik lagi. Ah! Baru dia teringat. Pada hari dia menumpangkan budak sekolah itu pun, pada ketika itu dia sedang mengelak dari Nataliya.

“Salah faham apa? Kali kau nak cakap apa pulak? Mintak maaf lagi? Eh, kau ingat dengan mintak maaf boleh buat media berhenti cap kau sebagai Casanova?” Laju mulut Eric menghujani Jae Young dengan pelbagai soalan bagai tidak memberi peluang untuk Jae Young membela diri.

Jae Young menarik nafas sedalam yang mungkin. Dia cuba menyusun kembali ingatannya satu persatu. Diceritakannya dari awal hingga ke akhir bagaimana dia boleh bersama budak perempuan tersebut yang akhirnya membawa bala ke atas Jae Young sendiri.

Eric melepaskan nafas kelegaan. Hyunsu sekadar tersengih sebaik mendengar cerita Jae Young. Di hatinya dia sentiasa yakin yang Jae Young tak akan sesuka hati membuat perkara yang akan mencemarkan nama baik Ultimate dengan sengaja. Orang yang paling sayang dan akan cuba mempertahankan Ultimate walau apa jua keadaan sekalipun adalah Jae Young. Sekurang-kurangnya itu jaminan yang dia boleh beri jika ditanya mengapa dia selalu mempercayai Jae Young. Dan gelaran Casanova tidak layak langsung untuk lelaki setia seperti Jae Young. Masakan tidak kalau Jae Young masih lagi mencintai bekas kekasihnya biarpun mereka sudah dua tahun berpisah. Dan punca Jae Young mabuk teruk pada malam ‘insiden cium sampai ke balai’ itu juga adalah Ji Na. Semua ahli Ultimate tahu hal itu. Cuma Jae Young meminta mereka merahsiakannya daripada Eric. Hyunsu tersenyum sendiri mengingatkan nama insiden yang diberikan oleh teman-teman Ultimate.

“Jadi macam mana kau nak buat? Kau pun satu, lain kali jangan baik hati sangat. Berhati-hati sikit. Kita tak tau mungkin budak tu pun turut bersubahat dengan paparazzi tu.” Ujar Eric. Dahinya berkerut memikirkan pelbagai andaian.

“Tak lah. Budak tu tak mungkin bersubahat. Lagipun, dia lari macam tu je lepas pulangkan semula beg baju yang saya bagi dekat kauter lobi. Dia siap tinggalkan nota ni.” Jae Young berkata yakin. Dia mengeluarkan secebis kertas dari dompetnya.
 
Pakcik ni penjenayah ke? Kenapa ada orang ikut saya dengan kamera?
 
Hyunsu tergelak sakan sebaik membaca nota tersebut. “Pakcik??? Wahh~ budak ni memang betul-betul... ish.. dia tak kenal kau ke??” Hyunsu mengelengkan kepalanya. Dia masih lagi ketawa.

“Diamlah.” Marah Jae Young sepatah. Dia menolak kepala Hyunsu.

“Dah-dah tak payah nak bertekak. Sekarang ni kita fikir macam mana cara nak selesaikan. Yang penting perkara ni tak boleh sampai dekat Presiden Ahn. Kalau tak habis kau orang.” Eric memberi amaran.

“Oh? Presiden tak tahu?” Soal Hyunsu. Eric sekadar menggeleng. “Sebab tu lah abang datang rumah kau. Petang tadi sampul surat ni sampai dekat ofis. Nasib baik abang yang jumpa dulu.”

Jae Young dan Hyunsu sekadar mengangguk. Kini mereka bertiga sudah duduk di atas sofa. Sunyi. Masing-masing sibuk berfikir jalan penyelesaian.
 
“Tap!” Hyunsu memetik jari. “adik kau?”

Jae young membalas dengan kerutan. Tak faham.

“Adik kau. Kata la budak dalam gambar tu adik kau.” Mata Hyunsu bercahaya.

“Adik aku? Min... Ji?”

Laju Hyunsu mengangguk. “Esok, kita jumpa wartawan penyibuk ni, bawak adik kau sekali. Kata dekat dia budak dalam gambar ni, adik kau? Okay?”

“Tapi, adik aku senior menengah tinggi. Budak ni Nampak macam junior menengah rendah je.” Balas Jae Young ragu-ragu dengan cadangan Hyunsu.

“Tak kisah. Yang penting, kau mesti dapatkan persetujuan adik kau untuk tolong kita.” Eric menambah. Cadangan itu adalah cadangan terbaik pada perkiraannya.

“Mmmm...aku tak berapa suka sebenarnya libatkan adik aku dalam hal karier aku. Lagipun kawan-kawan dia pun tak tau aku abang dia. Aku tak nak bagi dia tekanan atau menyusahkan hidup dia.” Jae Young masih lagi berat hati untuk menyetujui cadangan Hyunsu. Dia tak nak adiknya menjadi sasaran anti-fan atau pun paparazzi nanti. Itu adalah sebab mengapa dia meminta adiknya untuk tidak mendedahkan hubungan mereka.

“Jangan risau... Kita bukan bawa adik kau pergi sidang media. Kita bawa dia jumpa dengan pengirim gambar ni untuk bagi dia yakin je yang kita tak menipu.” Eric cuba meyakinkan.

“Tapi, memang kita menipu.” Bidas Jae Young.

“Ish, banyak bunyi la kau. Abang nak esok kau bawak adik kau ke sini, lepas tu abang tak nak kau timbulkan hal macam ni lagi.” Eric memberi kata putus. Dia bangun untuk beredar.

“Baiklah. Baiklah. Aha, saya nak Woo Min ikut sama. Senang sikit saya nak pujuk Min Ji tu.” Mereka berdua turut bangun mengiringi Eric keluar.

“Okay. Itu tak jadi masalah.”
 
********
 
Sebaik sahaja sampai di hospital, Hanah buru-buru menuju ke kaunter pertanyaan di lobi. Beberapa orang jururawat kelihatan sedang menyusun fail-fail sambil berbual perlahan.

“Tumpang tanya, di mana wad kardiologi? Saya nak jumpa pesakit bernama Lee Ha Ru. Dia kakak saya.” Nafas Hanah sedikit mendesah.

“Sebentar ya cik.” Jururawat yang menjaga kaunter itu tersenyum ramah. Tangannya sibuk menyelak helaian dokumen.

“Cik Lee Ha Ru ditempatkan di D4-135. Bilik ni tingkat empat sebelah utara.” Dia menujuk arah kepada Hanah.

“Terima kasih.” Hanah tunduk memberi hormat dan terus menuju ke lift.

Pagi tadi dia mendapat berita bahawa kakaknya pengsan dan dimasukkan ke hospital malam tadi. Bagai mahu tercabut jantungnya mendengarkan perkhabaran itu selepas bersarapan tadi. Mamanya sibuk dengan penggambaran di Okinawa, Jepun. Ah, kalau mamanya tahu pun belum tentu dia akan datang menjenguk. Sebenarnya makcik Yuri menyuruh dia bersabar sebentar. Sebaik selesai urusan pejabat, makcik Yuri akan mengambilnya di rumah. Berkali-kali makcik Yuri meyakinkannya bahawa keadaan Ha Ru stabil. Lagi pun datuknya ada di sana menunggu Ha Ru. Namun kedegilan Hanah bukan boleh dihalang.

Sesampainya dia di wad, seorang jururawat baru sahaja selesai mengambil darah kakaknya. Datuknya tidak kelihatan. Mungkin keluar berehat seketika.

“Kak...” Hanah duduk di sisi Ha Ru. Ha Ru cuba untuk bangun.

“Kak, janganlah. Akak baring je. Rehat banyak-banyak.” Hanah membetulkan selimut kakaknya. Wajah Ha Ru dilihatnya terlalu pucat.

“Akak nak makan buah? Epal boleh?” Ha Ru sekadar mengangguk. Hanah bangun mencuci beberapa biji epal di sinki, kemudian mengupasnya.

“Hanah...” lemah suara Ha Ru memanggil.

“Hmmm?” Hanah berhenti mengupas. Dipandang wajah Ha Ru dengan penuh rasa sayang.

“Terima kasih...”

Hanah sekadar menggeleng. “Kak, Hanah yang patutnya ucap terima kasih sebab akak kuat. Akak tabah... sabar... tak pernah merungut pun sebab sakit macam ni...” Dia tersenyum memandang kakaknya itu.

“Salah akak dik. Kalau akak tak keluar jalan-jalan ke taman permainan, kalau akak tak main dengan budak-budak kecil tu sampai akak penat, kalau akak duduk je berehat dalam rumah, mungkin akak tak pengsan dan susahkan atuk, makcik Yuri, Hanah...” nada Ha Ru penuh penyesalan.

“Hmm, Hanah tau, mesti akak bosan kan? sebab tu akak keluar jalan-jalan. Cuma kali ni nasib tak menyebelahi akak..” Hanah cuba menenangkan perasaan Ha Ru. Ini adalah kali pertama Ha Ru dimasukkan ke hospital setelah ketiadaan papa mereka. Mungkin kerana insiden papanya dulu, Ha Ru merasa bersalah dan serik untuk bertindak degil sendirian lagi. Namun semalam, nampaknya Ha Ru keluar lagi berjalan berseorangan tanpa izin. Walaubagaimanpun, Hanah faham perasaan kakaknya. Siapa yang boleh tahan kalau disuruh duduk dan berbaring sahaja di rumah sepanjang masa. Akaknya juga ingin menikmati hidup seperti orang lain. Sebab itu dia tidak pernah menyalahkan kakaknya itu.

Tiga biji epal yang dikupasnya sudah siap dipotong. Dia kembali duduk di sisi Ha Ru. Di suapkan sepotong epal ke bibir kakaknya.

“Hanah, mama... macam mana?” perlahan suara Ha Ru. Hati Hanah sedikit sayu mendengar soalan itu.

“Mama, okay. Dia sibuk dengan penggambaran di Jepun.” Sebolehnya Hanah cuba memaniskan muka. Dia tidak mahu kakaknya mengesan yang hubungan mereka tidak pernah pulih. Atau mungkin tidak akan pulih. Hanah merasakan yang mungkin Ha Ru rindu untuk berjumpa mama mereka meskipun hakikatnya Hanah sendiri kurang pasti adakah mama mereka masih menyayangi Ha Ru seperti dahulu. Seperti sebelum mendiang papa dan mama mereka berpisah.

“Hanah... pinjamkan akak mp3...” sekali lagi Ha Ru membuat permintaan. Hanah lantas membuka beg slingnya dan mengambil mp3 putih miliknya.

“Akak nak dengar lagu My Little Princess...” Pergerakan Hanah terhenti. Dia tergamam seketika. Nampaknya kakaknya masih lagi menunggu lelaki yang dibencinya itu. Suatu masa dulu dia juga pernah merebut cinta lelaki yang sama. Namun, kerana kasihnya pada Ha Ru dia sanggup mengalah. Sayang, panas memang tak pernah sampai ke petang, lelaki itu pergi meninggalkan kakaknya kerana cita-cita dan tak pernah kembali. Dia benci lelaki itu. Benci kerana lelaki itu mempermainkan hati kakaknya. Jika dia, tidak mengapa. Sekurang-kurangnya kudrat Hanah kuat untuk mencari lelaki itu, kemudian buat apa saja untuk melepaskan geram dan marahnya. Tetapi, untuk kakaknya yang sakit, hanya air mata peneman setia.

“Kak, Hanah tak simpan lagu tu... Kita dengar lagu lain ya?” kerana lelaki itu jugak, Hanah benci My Little Princess meskipun dia cukup meminati TVXQ. Hmm, TVXQ... lelaki yang sama juga mengajarnya tentang kumpulan tersebut. Dan dia mula meminati music TVXQ ketika dia sedang mencari kekuatan diri. Mencari sesuatu untuk berpaut sebelum dia hanyut.

Ha Ru sekadar mengangguk. Dicapainya mp3 di tangan Hanah kemudian dipasang ke telinga. Lagu Miduhyo (I Believe) beralun merdu. Ha Ru tersenyum mendengar lagu itu.

 

[Micky]
Girl, Let me prove that my love is real
I'll give all my love to you, Please Trust me

[Xiah]
I believe...I believe that one can fall in love at first sight
Though I told you that it wasn't possible
I only hid this thought from you because I was afraid
That you would look at me as if I was careless and hasty.

[Max]
To tell the truth, ever since I met you
I only lived with thoughts of you.
There was only one thing on my mind
From when I woke up in the morning
Till when I went to bed at night.

 
Tangan kanan Ha Ru memasang sebelah earphone ke telinga Hanah sementara tangan halus Hanah membelai-belai jemari kiri Ha Ru yang panjang dan runcing.
 

[Micky]
Love is a nervous feeling that flutters your heart...
It is like a breathtaking loneliness...

[U-Know]
Please keep looking at me with the same eyes...
Always and forever like this.

“ Hanah... kan seronok kalau akak dapat dengar music piano yang..” belum sempat Ha Ru menghabiskan kata, pantas telunjuk Hanah melekap ke bibir Ha Ru.



[Xiah]
If only you could stay close enough to me so that my heart can relax...
Just so that I could see you...I would be very happy.

[All]
I believe in you...
I will send all my feelings for you through the the way I look at you.
Do you know how my heart feels?
How I want to keep the feelings I have for you hidden?
Even the fearful feelings for when you might leave me one day.

[Xiah] You...

[Hero]
If I could stay by your side like this...
If, in the end, it is that I don't know anything about how much I love you.

 

“Akak.. jangan banyak sangat bercakap. Akak rehat saja ya?” Hanah tidak pasti mampukah dia untuk menahan perasaannya jika kakaknya terus mengingati cerita-cerita lama satu persatu. Pada Hanah, semua itu sudah lama mati, berkubur bersama mendiang papa yang sudah pergi meninggalkan mereka.
 
[All]
I believe in you...
I will send all my feelings for you through the the way I look at you.
Do you know how my heart feels?
How I want to keep the feelings I have for you hidden?
Even the fearful feelings for when you might leave me one day.

[Micky]
I can't let you go
You are the only one in my life...

Dan mp3 pun terus berputar, memainkan lagu-lagu yang mengusik jiwa dua beradik itu...


p/s: Chapter sebelum ni saya tertulis mendiang kakaknya. sebenarnya itu typing error. saya dah betul kan. thanks. selamat membaca. sila la komen. thanks ^^

2 comments:

Haruno Hana 하나 said...

best3
sambung^^
btw, yg jd min ji tu sapa?
koo hye sun ke? x cam la^^

Ayumiyoshida said...

sorry lambat, baru balik dari kampung. kat sana tak ada internet.

thanks~
yang jadi min ji tu Lee Yeon Hee. suka dia. comel. huhu^^